Het zal velen waarschijnlijk elk jaar ontgaan, maar ik wil deze dag dit jaar niet ongemerkt voorbij laten gaan: 27 maart is het nationale pannenkoekendag. Daarom zet ik vandaag de pannenkoek in het zonnetje en geef 5 manieren om ze te bereiden.
Pannenkoeken, zijn die niet ongezond?
De enige ingrediënten zijn meel, melk en eieren; dat is het. Wel bak je ze natuurlijk nog in olie, en ligt het er maar net aan waarmee je de pannenkoeken belegd. Maar als je volkorenmeel gebruikt en je voor gezonde toppings gaat, is het een prima alternatief voor bijvoorbeeld brood of ontbijtgranen. En het leuke is dat je er eindeloos mee kunt variëren!
Basisrecept
Zo maak ik het basisbeslag voor pannenkoeken (voor 4 kleine, dikke pannenkoekjes)
– 100 gram volkoren bloem.
– 1 ei
-150 ml (plantaardige) melk
– 2 eetlepels zonnenbloemolie om de pannenkoeken in te bakken.
Ontbijt
Mijn favoriete manier van pannenkoeken eten is sowieso als ontbijt. En dan het liefst met blauwe bessen. Super makkelijk te maken; gooi een of twee handjes blauwe bessen door het pannenkoekenbeslag en bak ze zoals altijd. Door de zoete bessen hoef je geen suiker of stroop meer te gebruiken, ze zijn zo al erg lekker! Tip: je kunt bij de supermarkt blauwe bessen uit de diepvries kopen, deze zijn het hele jaar door verkrijgbaar én goedkoper dan verse. Je kunt de bessen gewoon bevroren door het beslag doen, ze ontdooien terwijl je de pannenkoeken bakt!
Tussendoortje
Waarom zou je niet een pannenkoek meenemen als tussendoortje? Dat is weer eens wat anders dan een boterham. En koude pannenkoeken zijn best lekker.
Voor een hartig tussendoortje gooi je twee eetlepels geraspte kaas, stukjes rauwe paprika, eventueel wat (gebakken) champignons en wat zout en peper door het beslag. Hou je meer van een zoete snack, doe dan bijvoorbeeld wat appel, rozijnen en kaneel door het beslag. Doet het ook altijd goed bij kinderen. Tip: Bak een lading pannenkoeken te gelijk en vries ze per stuk in, verpakt in vershoudfolie. Zo heb je altijd een snack klaarliggen om mee te nemen.
Pannenkoek to another level
Je kunt met een beetje creativiteit natuurlijk allerlei combinaties bedenken. Als je wat ingrediënten door het beslag gooit die je lekker vindt, komt het altijd wel goed.
Pak bijvoorbeeld eens uit met deze walnoot/blauwe kaas pannenkoek: bak eerst wat stukjes paprika, courgette en ui in een pannetje Doe dit samen met een handje gehakte walnoten en wat zout en peper door het beslag. Doe het beslag in een koekenpan waar je al olie hebt laten verhitten. Als je de pannenkoek hebt omgedraaid doe je wat blauwe kaas (ik heb zelf danablu gebruikt) erover heen. Je kunt dit uiteraard vervangen door andere soorten kaas zoals zachte geitenkaas of ricotta. Bak nog 3 minuten. Leg bij het serveren wat rucola op de pannenkoek, en doe er eventueel wat walnoten overheen. Lekker als voorgerecht!
Kinderpannenkoek
Hoe leuk is dit poezenpannenkoekje? Eerlijk; er gingen heel wat misbaksels aan vooraf, en er zijn op internet nog veel mooiere voorbeelden te vinden, maar toch is dit wel een leuke variatie op de normale, ronde pannenkoek.
Ik heb hiervoor een lege pot slasaus schoongemaakt en gevuld met wat beslag. Met het beslag ‘teken’ je de oren, de ogen en de neus in de pan, waarna je de dit 3 minuten laat bakken, op hoog vuur. Vul nu de vorm op met de rest van het beslag, en laat 1 minuut bakken, op laag vuur. Draai de pannenkoek om en laat de andere kant nog even gaar worden. Resultaat: deze leuke poezenpannenkoekjes, die het pannenkoeken eten voor kinderen nog meer tot een feest maken.
De ultra gezonde pannenkoek
Deze pannenkoek is bij veel foodies populair: de banaanpannenkoek. In plaats van het basisbeslag gebruik je enkel een banaan en een ei. Prak de banaan en roer het ei erdoor, totdat je een soort beslag krijgt. Ik heb er zelf nog wat kaneel aan toegevoegd, en voor een extra bite kun je er ook wat havermout bij doen. Bak de pannenkoekjes in olie aan twee kanten. Erg lekker, maar minder makkelijk om hier mooie pannenkoekjes van te bakken, en wat lastiger om mee te nemen (ze vallen snel uit elkaar).